Έργα και ημέρες της μεγάλης Στέλλας Κομματά - ΓΣ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΓΣ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ

  • ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
  • ΟΜΑΔΑ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ

Hot

Post Top Ad





22.7.11

Έργα και ημέρες της μεγάλης Στέλλας Κομματά

Μπορεί να είναι πλέον 50 ετών αλλά έγραψε ιστορία στο μπάσκετ γυναικών και υπήρξε μια ψηλή που τόσο μα τόσο πολύ μας λείπει στην σημερινή Εθνική ομάδα . Ο λόγος για την μεγάλη Στέλλα Κομματά που δεν είναι δα και τόσο μακρινά τα σπουδαία της κατορθώματα με την κορυφαία μακράν ελληνική γυναικεία ομάδα μπάσκετ τον Σπόρτιγκ αλλά και την Εθνική ομάδα .

Ήταν για 12 χρόνια (1979-91) η «κολώνα» του «αυτοκράτορα του γυναικείου μπάσκετ» Σπόρτιγκ, με τον οποίο κατέκτησε 11 πρωταθλήματα Α' Εθνικής και συμμετείχε σε ένα Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών (Μπάρι '91, 3η θέση). Πρωτοστάτησε στην ανασύσταση της Εθνικής Γυναικών στην δεκαετία του '80 πιέζοντας με δηλώσεις της την Ομοσπονδία και ήταν μέλος της ομάδας, που τερμάτισε στην όγδοη θέση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του '90. Ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας της Ακαδημίας που το '92 προκρίθηκε για πρώτη φορά στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.
Η ίδια ελπίζει ότι στα χνάρια της βαδίζει η 15χρονη κόρη της Βασιλική που όπως λέει η ίδια η γιγαντόσωμη πιτσιρίκα (σπάνιο σουλούπι για ελληνίδα μπασκετμπολίστρια) , έχει όνειρο να μοιάσει στην μάνα της και να τιμήσει την φανέλα με το νο 15 που έχει πάρει πλέον η ίδια στις Εσπερίδες και ίσως στις μικρές Εθνικές. Η Στέλλα είναι περήφανη για την οικογένειά της και φυσικά για τα παιδιά της (Βαγγέλη και Βασιλική) που τόσο σαν χαρακτήρες(κυρίως) , όσο και στο μπάσκετ την βγάζουν καθημερινά ασπροπρόσωπη . Είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής και μάλιστα στα τελευταία στάδια πριν πάρει την σύνταξή της παρότι αρκετά νέα αλλά πέρασε στα ΤΕΦΑΑ όταν ήταν 19 ετών . Έχει χρόνια όμως το σαράκι του μπάσκετ που είναι αλήθεια ότι το κόλλησε σχετικά αργά αλλά από τότε που …ασθένησε , διατηρεί το μικρόβιο εσαεί.

Ποτέ στην Γερμανία …
Η Στέλλα Κομματά άρχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό στην Γερμανία, στην οποία είχε μεταναστεύσει η οικογένεια της. Από μικρή ασχολήθηκε με το κολύμπι και όταν ήταν σε ηλικία που τελείωνε το δημοτικό επιλέχθηκε στην προεθνική Γερμανίας. Από την Ομοσπονδία της χώρας της ζήτησαν να πάρει την γερμανική υπηκοότητα για να αγωνιστεί με την Εθνική, αλλά ο πατέρας της Κίμωνας δεν ήθελε ούτε να ακούσει το ενδεχόμενο τα παιδιά του να έπαιρναν και άλλη υπηκοότητα πέρα από την ελληνική. Λίγο αργότερα οικογενειακώς επέστρεψαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα, την ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα της.

Μετά την εγκατάσταση στην Πάτρα, η Κομματά πήγε στο κολυμβητήριο του ΝΟΠ για να συνεχίσει να ασχολείται με το κολύμπι, αλλά όταν αντίκρισε τις εγκαταστάσεις, που δεν είχαν σχέση με εκείνες τις Γερμανίας, απογοητεύτηκε. Βγαίνοντας από το κολυμβητήριο του ΝΟΠ είδε την πόρτα του κλειστού γυμναστηρίου της ΕΑΠ. Μπήκε στο γυμναστήριο, αλλά δεν υπήρχε κανείς. Έτσι στην συνέχεια πήγε στην ομάδα στίβου της Παναχαϊκής και ασχολήθηκε με την σφαίρα.
Σύντομα, όμως, ο δρόμος την έφερε ξανά στο κλειστό γυμναστήριο της ΕΑΠ και αυτή την φορά στο γήπεδο έκανε προπόνηση η ανδρική ομάδα του συλλόγου με προπονητή τον Στάθη Βέργο. Η Κομματά ρώτησε τον Βέργο εάν η ΕΑΠ έχει γυναικεία ομάδα. Η απάντηση ήταν αρνητική, όμως, ο Βέργος πρότεινε στην Στέλλα να προπονείται με την ανδρική ομάδα! Έτσι η Κομματά άρχισε να προπονείται με τον Γιώργο Σκροπολίθα και τους υπόλοιπους παίκτες της ΕΑΠ. Λίγο καιρό αργότερα και με αφορμή την παρουσία της στον σύλλογο η ΕΑΠ δημιούργησε γυναικεία ομάδα.
Το 1979 η Στέλλα πέρασε στην Γυμναστική Ακαδημία στην Αθήνα. Από τις εφημερίδες γνώριζε ότι γυναικεία ομάδα διαθέτει μόνο η Γλυφάδα. Πήγε στην Γλυφάδα έκανε μια προπόνηση, αλλά δεν «κόλλησε» με τα υπόλοιπα κορίτσια.

Στην Αθήνα η Στέλλα έμενε προσωρινά, μέχρι να έρθει η οικογένεια της από την Πάτρα, στο σπίτι της θείας της Ανθούλας, στα Πατήσια. Η Κομματά αγνοούσε τον πρωταθλητή του γυναικείου, Σπόρτιγκ και ρώτησε την θεία της εάν υπάρχει κάποια ομάδα στην περιοχή. Εκείνη της είπε ότι υπάρχει κοντά στο ηλεκτρικό σταθμό του Αγίου Ελευθερίου και έτσι η Στέλλα βρέθηκε έξω από το κλειστό του Σπόρτιγκ. Μόλις την είδαν οι άνθρωποι της ομάδας την... άρπαξαν. Τα σέντερ τότε στο γυναικείο πρωτάθλημα έφταναν έως το 1μ.74 και η Κομματά ήταν 1μ.90. Σχεδόν αμέσως έπαιξε στην πρώτη ομάδα και εξελίχθηκε στην πρώτη και μοναδική - έως σήμερα! - κλασική σέντερ του γυναικείου μπάσκετ με την βοήθεια και του Γιώργου Τρόντζου. Η ΑΕΚ στα πρώτα βήματα της Κομματά στο Σπόρτιγκ, είχε έδρα στα Πατήσια και μεταξύ των προπονήσεων των δύο ομάδων ο Τρόντζος δίδαξε στην Στέλλα τα... μυστικά της θρυλικής ραβέρσας του. Αγωνίστηκε στο Σπόρτιγκ έως το '91. Συνέχισε στην Ακαδημία Ηλιούπολης έως το '94 που έμεινε έγκυος. Επέστρεψε για μια σεζόν στην δράση σε ηλικία 44 ετών για να ενισχύσει την ομάδα της Α' ΕΣΚΑ ΑΕΦ Περιστερίου, στην οποία ήταν προπονήτρια!

Οικογένεια γιγάντων
Με τον σύζυγο της Δημήτρη Λούκα έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: Τον Βαγγέλη 17 ετών με ύψος 2μ.00 και την Βασιλική 15 με ύψος 1μ.90, που παίζουν μπάσκετ και ακολουθούν τα βήματα της και των τεσσάρων αδελφών της, Γιάννη, Γιώργου, Κώστα και Προκόπη που, επίσης, ήταν θεόρατοι και μπασκετμπολίστες. Ο Βαγγέλης παίζει με επιτυχία στους εφήβους του Περιστερίου και η Βασιλική στις Εσπερίδες Καλλιθέας ενώ είναι και μέλος της Εθνικής Παγκορασίδων . Για ενάμισι χρόνο ήταν μάνατζερ στις Εσπερίδες. Ασχολήθηκε με την προπονητική στην ΑΕΦ Περιστερίου, στις κορασίδες του Περιστερίου και στον Αστέρα Εξαρχείων (Α2), ενώ το '90 έγινε η πρώτη προπονήτρια σε ομάδα ανδρών, στην Αρμενική, που έπαιζε στην Β' Εθνική ! Την ενδιαφέρει η προπονητική και έχει εμπειρία αλλά επιχειρηματικά αυτό είναι πλέον αρκετά δύσκολος συνδυασμός όταν μάλιστα ασχολείται και με τα παιδιά της μαζί με τον πιστό σύντροφό της και μεγάλο της οπαδό τον άντρα της Δημήτρη .

«Βάλτε πλάτη κορίτσια …»
Οι απόψεις της έχουν σημασία : «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με το γυναικείο μπάσκετ μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να «εκμεταλλευτούμε» την γενικότερα καλή παρουσία της Εθνικής μας την τελευταία δεκαετία. Και οι ίδιες οι παίκτριες πρέπει να βάλουν... πλάτη για το καλό του μπάσκετ και να μην σκέφτονται μόνο τα χρήματα. Ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική καμπή για τον τόπο».

«Η ατμόσφαιρα των αποδυτηρίων μου λείπει …»
Αυτό που λείπει στην Κομματά είναι η ατμόσφαιρα των αποδυτηρίων. Και εξηγεί : «Το …μυστικό της επιτυχίας του Σπόρτιγκ ήταν ότι ήμασταν μια οικογένεια όλα τα κορίτσια. Οι παλαιότερες (οι Μάρθα Γιωτούλα, Καίτη και Ουρανία Βλαντή, Όλγα Λαναρά κ.α.) μας μετέδωσαν την νοοτροπία της ομαδικότητας, που με την σειρά μας μεταφέραμε στις νεότερες (Άννυ Κωνσταντινίδου, Γιασεμή Σιαμαντούρα, Ανθή Παπαηλία κ.α.). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ακόμη διατηρούμε επαφές τα κορίτσια που παίξαμε στο Σπόρτιγκ . Βέβαια γλύτωσα πλέον από τις προετοιμασίες και τα αεροπλάνα, αλλά δεν μετανιώνω καθόλου που έπαιξα μπάσκετ και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί έπαιξα στον Σπόρτιγκ, ο οποίος με «αγκάλιασε» από την πρώτη στιγμή .Επίσης ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΣΑΚ. Θα διεκδικούσα περισσότερα για το καλό των κοριτσιών και του γυναικείου μπάσκετ . Νομίζω όμως ότι γενικά στον τομέα αυτό των διεκδικήσεων υπάρχει λήθαργος».

Post Top Ad