Το Hall of Fame,η ...τεράστια Sheryl Swoopes οι Εσπερίδες και η Κωστάκη! (pics&vid) Για να θυμούνται !!! - ΓΣ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΓΣ ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ

  • ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
  • ΟΜΑΔΑ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ

Hot

Post Top Ad





5.4.16

Το Hall of Fame,η ...τεράστια Sheryl Swoopes οι Εσπερίδες και η Κωστάκη! (pics&vid) Για να θυμούνται !!!




Η αλήθεια είναι πως «ψαχουλεύοντας» κανείς την ιστορία του παγκοσμίου γυναικείου μπάσκετ, δε θα βρει πολλές παίκτριες πραγματικές… σταρ των παρκέ. Φυσικά όμως, υπάρχουν, και το πρώτο πρόσωπο που μας έρχεται στο μυαλό, δε μπορεί να είναι άλλο από την Sheryl Swoopes!

Η αλήθεια είναι πως «ψαχουλεύοντας» κανείς την ιστορία του παγκοσμίου γυναικείου μπάσκετ, δε θα βρει πολλές παίκτριες πραγματικές… σταρ των παρκέ. Φυσικά όμως, υπάρχουν, και το πρώτο πρόσωπο που μας έρχεται στο μυαλό, δε μπορεί να είναι άλλο από την Sheryl Swoopes!
Του Κυριάκου Μελλίδη
Η σπουδαία παλαίμαχη Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια μπήκε και επίσημα χθες (4/4) στο πάνθεον των κορυφαίων του αθλήματος! Μόνο δέος μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιον τα ονόματα που εισήλθαν μαζί με εκείνη στο Hall of Fame, αλλά και αυτά που βρίσκονται ήδη εκεί.
Κατά την είσοδό της στο Hall of Fame
Έντονα όμως είναι και το ελληνικό στοιχείο στην πλούσια καριέρα της πρώην διεθνούς γκαρντ/φοργουορντ, αφού ποιος μπορεί να ξεχάσει το πέρασμά της από τις Εσπερίδες Καλλιθέας το 2010, στη μεγαλύτερη –από πλευράς ονόματος παίκτριας- μεταγραφή στην ιστορία του γυναικείου μπάσκετ στη χώρα μας!
Όταν ήρθε στην Ελλάδα και υπέγραψε με τις Εσπερίδες
Κόσμησε με την παρουσία της τα ελληνικά παρκέ
Τιμήθηκε από τους ανθρώπους των Εσπερίδων πριν αποχωρήσει
Αυτό όμως, σίγουρα δεν είναι το μόνο που έχει να θυμάται η 45χρονη σταρ από ελληνικής άποψης, αφού το 2006 υπήρξε συμπαίκτρια με την Αναστασία Κωστάκη στους Χιούστον Κόμετς, την ομάδα που η ίδια υπηρέτησε επί 10 συναπτά έτη (1997-2007). Μάλιστα, η πολύπειρη Ελληνίδα γκαρντ δε θα μπορούσε μετά τη μεγάλη διάκριση την πρώην συμπαίκτριάς της, να την ξεχάσει, κάνοντας σχετικήδημοσίευση στο Facebook (από όπου και η φωτογραφία του άρθρου-πάνω).
Κωστάκη και Swoopes σε προσπάθειά τους κατά την συνύπαρξή τους στο Χιούστον
Έχουν βρεθεί και αντιμέτωπες όμως στα αμερικανικά παρκέ
Στο μυαλό της Swoopes όμως, είναι αποτυπωμένη πολύ έντονα και ακόμη μία στιγμή την οποία έζησε επί ελληνικού εδάφους. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κατακτά με την Εθνική ομάδα των ΗΠΑ το τρίτο της χρυσό μετάλλιο στη μεγαλύτερη διοργάνωση του παγκόσμιου αθλητισμού (1996 και 2000 τα προηγούμενα δύο), όντας η πρώτη παίκτρια που το καταφέρνει!
Κωστάκη και Swoopes σε στιγμιότυπα από το Ελλάδα-ΗΠΑ του 2004
Τον Οκτώβριο του 2005 το όνομά της βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, αυτή τη φορά όμως, όχι για τα κατορθώματά της εντός παρκέ. Η Swoopes γίνεται η πρώτη παίκτρια στο γυναικείο ΝΒΑ (WNBA) που παραδέχεται ανοικτά δημοσίως πως είναι ομοφυλόφιλη, ενώ παράλληλα γίνεται σύμβολο κατά ενός από τα μεγαλύτερα ταμπού της κοινωνίας και του αθλητισμού! Η ίδια δηλώνει εκείνη την περίοδο χαρακτηριστικά: «Αυτό που αποκάλυψα δεν αλλάζει αυτό που είμαι. Δε μπορώ να κάνω κάτι όσον αφορά το ποιον ή ποια ερωτεύομαι. Κανείς δε μπορεί. Απλά ανακάλυψα πως είμαι ομοφυλόφιλη αρκετά αργά στη ζωή μου. Πιστεύω ακράδαντα πως όταν ερωτεύεσαι κάποιον/α απλά δε μπορείς να το ελέγξεις!»
Η καριέρα της:
1993-94 Μπάρι (Ιταλία)
1997-2007 Χιούστον Κόμετς (ΗΠΑ)
2004-2005 Σαμάρα (Ρωσία)
2005-2006 Ταράντο (Ιταλία)
2008 Σιάτλ Στορμ (ΗΠΑ)
2010 Εσπερίδες Καλλιθέας (Ελλάδα)
2011 Τόλσα Σοκ (ΗΠΑ)
Οι διακρίσεις της:
- Mετρά τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια με την Εθνική των ΗΠΑ (1996, 2000, 2004).
- Οδήγησε τις Χιούστον Κόμετς μαζί με τις Σίνθια Κούπερ και Τίνα Τόμπσον σε τέσσερις σερί κατακτήσεις του τίτλου στο WNBA (1997-2000) .
- Αναδείχθηκε Παίκτρια της χρονιάς στο WNBA το 2002 και MVP της κανονικής περιόδου (2000, 2002 , 2003).
- Πήρε τρεις φορές το βραβείο της κορυφαίας αμυντικού στην ίδια διοργάνωση (2000, 2002, 2003)
- H Swoopes είναι μοναδική γυναίκα που απέκτησε παπούτσι με το όνομα της (σ.σ. Αir Swoopes»)
- Αγωνίστηκε σε παιχνίδι του WNBA μόλις έξι εβδομάδες μετά την γέννηση του παιδιού της.
- Ήταν η πρώτη παίκτρια στην ιστορία του WNBA που πέτυχε «triple-double» σε αγώνα των πλέι οφ.
-6 φορές All Star του WNBA
-2 φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια με τις ΗΠΑ (1998 και 2002)
Βίντεο με μερικά από τα κορυφαία highlights της καριέρας της:

Post Top Ad